KENALI MODE CAMERA KORANG

camera-modes
(sumber gambar dari – http://www.informationaddicts.com/camera-modes-made-easy)
 
saya akan terangkan secara mudah apa dan bagaimana mode-mode ini mempengaruhi gambar yang akan anda hasilkan. *memandangkan penerangan kali ini tertumpu kepada kes-kes macam kawan saya itu, jadi saya akan tekankan kepada penggunaan mode automatic. Abaikan mode-mode yang M, A, S, P atau Tv, Av semua tu ok… 

1 – portrait-mode – Mode Portrait atau Potret : Seperti namanya, ianya berguna untuk anda mengambil gambar portrait di “siang” di mana sumber pengcahayaan lebih kuat. Siang kan… mesti la ade matahari atau, Indoor portrait di kawasan yang terang. Ianya juga akan turut mempengaruhi sistsem Auto Focus anda. Memandangkan kini, kebanyakan kamera kompak mempunyai teknologi Face Detection .
2- landscape-mode – Mode Landscape atau Pemandangan : As the name implies, cheewaahhh ! Ianya sangat berguna ketiak ketika anda mengambil gambar2 pemandangan yang indah ciptaan tuhan… Kenapa pakai mode ni? pakai mode lain pun keluar gamba? Begini, dalam lens anda tu, ada satu mechanism bernama Aperture. Bila mode landscape digunakan, aperture tersebut akan mengecil untuk membolehkan gambar yang dihasilkan mempunyai kawasan yang berada dalam focus seluas mungkin atau lebih dikenali sebagai Depth of Field . Apabila aperture yang digunakan kecil, Ianya akan turut mempengaruhi sharpness gambar tersebut.
3- night-portrait-mode – Night Portrait Mode – Mode ini pula bersesuaian untuk digunakan jika korang nak ambil gamba kawan2 korang waktu malam…  Mode ni, akan membuatkan kamera korang akan mengira Exposure yang balance untuk meng-expose-kan subjek korang iaitu kawan2 korang beserta background korang sekali. Ianya bukanlah membuatkan background korang terang sebagaimana subjek korang, tetapi, ianya membuatkan background korang tak la gelap gelita… Ianya juga akan menyebabkan kamera anda menggunakan tahap sensitiviti ISO yang tinggi bergantung pada kamera masing2…  Walaubagai manapun, saya menasihatkan korang supaya menggunakan tripod sekiranya anda perlu menggunakan mode ini.
4- night-mode – Night Mode – Night mode ini bersesuaian jika korang nak ambil gambar ketika malam… Ataupun sumber cahaya yang malap… Ianya juga akan menyebabkan kamera korang menggunakan tahap sensitiviti ISO yang tinggi bergantung pada kamera masing2…
5- macro-mode – Macro Mode – Mode macro ini akan membenarkan camera  korang mencapai jarak fokus yang lebih dekat. Dimana, camera s korang akan mampu untuk fokus pada objek2 yang berdekatan dengan lensa. Ianya secara tak langsung membuatkan subjek  korang kelihatan lebih besar dan dekat.
6- sport-mode – Sport Mode – Mode ini sangat berguna jika s korang di dalam situasi dimana s korang perlu meng-freeze-kan subjek s korang. Contohnya, ketika anak2 s korang sedang berlari-lari di taman, pasti korang nak ambil gambar diorg untuk kenangan masa depan kan…? kalau pakai mode portrait, nescaya akan kabur lah gamba tersebut… *kenapa & mengapa? akan diterangkan later dalam entry yang lain…
Gunakan mode ini untuk mengambil gambar sukan ataupun candid… Kerana kamera korang akan menggunakan kelajuan shutter yang lebih laju untuk meng-freeze-kan subjek  korang… Tak percaya? ambil kamera s korang dan tangkap gambar kipas korang yang sedang berpusing.

0 comments:

Catat Ulasan

thanksz responded it !
see ya !

EXCHANGE LINK

Dikuasakan oleh Blogger.

OTHERS CONTACT LINK

CLICK AT LINK KAYH ! !

YM
triplesic_999

myspace

tagged

friendster

facebook


YAHOO MESSENGER




* triplesic_999@yahoo.com *

ABOUT ME

Foto saya

seorang yang mudah mesra, agak periang dan sensitiv. tidak suka penipuan dan sedang belajar dan meningkatkan diri menjadi seorang insan .

My Followers

COLLAGE

Halaman

Blog Archive

POPULAR POSTS

GILE - GILE

Hujan - Ke Selatan (2012)