GAMBAR TAK FOCUS DAN BERGEGAR ??

Ada banyak faktor yang menyumbang kepada kualiti sesuatu gambar.  Dan banyak juga faktor yang meyumbang kepada gambar yang tidak berjaya. Antaranya ialah kualiti fokus dan sharpness gambar tersebut.  Mungkin korang biasa dengar term ini – “Camera Shake and Poor Focus” .  Inilah antara dua faktor yang sering kita dengar berkenaan kualiti sesuatu gambar.Topik kita kali ini. kita akan belajar apa itu camera shake dan poor focusing dan cara mencegahnya.
Camera Shake – Gambar bergegar bagai ada gempa bumi.
Contoh gambar yang mengalami camera shake

Contoh gambar yang mengalami camera shake
Camera shake ini, di define sebagai, berlaku pergerakan kepada kamera ketika shutter sedang terbuka dan sensor korang tengah merakam kan sesuatu scene itu. Inilah yang menyebabkan gambar korang mcm bergegar tu. Kamera sangat sensitif kepada gegaran ketika process merakam tu sedang berlaku. Terutamanya ketika bukaan shutter yang lama atau nilai shutter yang perlahan seperti mengambil gambar landskap malam atau gambar air mengalir. Sebarang pergerakan walaupun ketika jari korang menekan shutter sudah cukup untuk menyebabkan gegaran tersebut.
Sebab itulah, sekiranya korang lebih kepada mengambil gambar pemandangan, adalah sangat di sarankan korang membeli remote shutter atau cable release shutter untuk kamera korang. Ini akan dapat mengurangkan gegaran yang berpunca dari tangan korang semasa menekan shutter tersebut.
Untuk kamera kompak pula, faktor ini mungkin terjadi kerana korang  menggunakan mode yang tidak sesuai untuk merakam sesuatu situasi. Sebagai contoh, korang  ambil gambar anak korang berlari menggunakan mode portrait, ini akan menyebabkan gambar korang seperti bergegar. Jadi, gunakanlah mode sukan atau sport mode di mana bukaan shutter korang akan menjadi lebih laju.
Untuk pengguna DSLR pula, adalah penting untuk korang memastikan nilai kelajuan shutter korang lebih laju daripada nilai fokal length lens korang. Ada yang mencadangkan, nilai shutter korang sebaiknya dua kali lebih tinggi dari nilai fokal length korang sebagai contoh, sekiranya lens korang 24mm, nilai shutter korang sebaiknya 24 x 2 = 48 . Jadi korang set kan nilai shutter korang kepada 1/ 50 .
Sesetengah lens atau kamera kini, mempunyai sistem Image Stabilizer atau Vibration Reduction . Ini sangat membantu dalam mencegah camera shake.  Camera shake ini akan semakin berkurangan apabila terdapat banyak cahaya ketika korang nak menghasilkan sesuatu gambar kerana nilai shutter korang akan semakin laju. Jadi, pemahaman terhadap exposure adalah salah satu faktor yang dapat membantu korang dalam mencegah camera shake ini.
Poor Focusing – Gambar tidak sharp.
img_7016

Contoh gambar Out of Focus
Ini boleh terjadi apabila korang mempunyai masalah dengan lens korang atau kebiasaanya, korang sendiri yang bermasalah. Kenapa lens? sesetengah lens, mempunyai keboleh meng-autofocus yang sangat perlahan. Jadi, apabila korang nak ambil gambar subjek yang bergerak, kamera korang tak sempat nak fokus kepada subjek tersebut, dan korang khuatir yang korang tak sempat, korang pun tekan sahaja shutter tanpa mengambil kira sama ada subjek korang sudah in-focus. Maka terjadilah satu fenomena yang di panggil Out-of-Focus atau OOF. Ini secara tak langsung turut merupakan user error lah juga. Korang harus pastikan yang kamera korang dapat fokus pada subjek korang sebelum korang menekan shutter korang. Untuk membantu korang didalam fokusing, pastikan korang mengaktifkan “autofocus confirmation beep” . Ini sangat membantu apabila korang meng-fokus sebelum mengambil gambar. Kemudian. pastikan autofokus point korang !. Ini sangat penting untuk memastikan bahagian yang sepatut “in-focus“, fokus sepatutnya.
Untuk pengguna kamera kompak, ianya biasanya terjadi apabila korang menggunakan macro mode untuk mengambil gambar landskap. Ini kerana, macro mode di buat supaya kamera korang boleh fokus kepada subjek yang berada dekat dengan kamera korang. Dan sesetengah pengguna kamera kompak tidak tahu yang dengan menekan shutter button setengah, kamera akan fokus terlebih dahulu. Kemudian barulah korang menekan shutter button sepenuhnya.
Di harap entry ini membantu korang dalam permasalahan yang pernah korang alami sebelum ini.
Sekian terima kasih… =)

(sumber;http://www.belajarkamera.com/index.php/2010/02/gambar-tak-fokus-dan-bergegar/)

0 comments:

Catat Ulasan

thanksz responded it !
see ya !

EXCHANGE LINK

Dikuasakan oleh Blogger.

OTHERS CONTACT LINK

CLICK AT LINK KAYH ! !

YM
triplesic_999

myspace

tagged

friendster

facebook


YAHOO MESSENGER




* triplesic_999@yahoo.com *

ABOUT ME

Foto saya

seorang yang mudah mesra, agak periang dan sensitiv. tidak suka penipuan dan sedang belajar dan meningkatkan diri menjadi seorang insan .

My Followers

COLLAGE

Halaman

Blog Archive

POPULAR POSTS

GILE - GILE

Hujan - Ke Selatan (2012)