Bagaimana nak pilih camera ?

Salam semua…

Mesti korang pernah ada konflik dalam diri korang kan mase korang nak beli camera. Be it kamera kompak ke, Dslr ke.

Harini saya akan bercherita berkenaan apa yang korang perlu ambil kira sebelum membeli kamera.

Jadi, apa yang korang perlu ambil kira? @ consider?

Pixel – Boleh dikatakan, hampir semua amatur photographer atau consumer yang biasa, mengatakan “lagi banyak Megapixel, gambar lagi cantik.” . Jawapan nya

TIDAK ! NEHI !

Pixel bukan lah penentunya… tapi ada factor lain yang mempengaruhi gambar korang… Pixel ni, penting kalau korang nak print gambar besar-besar je. Itu pun, kalau korang print, kalau korang print pun la, besar mana sangat? In fact, megapixel banyak-banyak ni buat makan memory kad dan hardisk space korang je. Jadi Megapixel atau sebenarnya ialah Sensor Pixel ni tak la penting sangat untuk jurugambar amatur ni. Melainkan korang nak print besar-besar lah…

Next point. Jenis zoom. Digital zoom atau optical zoom ? Pilih lah camera yang datang dengan Optical zoom. Kenapa? Optical zoom membenarkan korang mengambil gambar pada jarak yang jauh dengan lebih jelas tanpa menyebabkan gambar korang pecah atau pixelate. Digital zoom ni sama lah macam zoom dalam kamera handphone korang. Bila di zoom, gambar tersebut akan jadi seolah2 pecah. Tapi memang pecah pun atau term yang betol ialah pixelate. Atau lebih tepat lagi, digital zoom ni, membesarkan pixel di dalam gambar, sama macam korang zoom gambar korang kat dalam computer. Kan die jadi tak cantik. Hehehe… haaa… camtu lah… jadi kalau boleh, carilah yang mempunyai optical zoom sekurang-kurangnya 3 X atau lebih…

Jika korang memang minat photography tapi rasa macam DSLR tu terlalu complicated untuk korang. Korang cari lah Prosumer P&S kamera. Seperti canon G series atau S series. Yang mempunyai mode separa automatik. Seperti Av, Tv, M sebagai contoh. Ini kerana, kamera kompak yang seperti dinyatakan di atas mampu melatih korang menggunakan mode yang ada pada DSLR pada kos yang lebih murah. Tanpa mengabaikan kualiti gambar yang bakal terhasil.

Then, korang tengok pula features yang kamera tu ada, sebagai contoh, kamera kompak dari Olympus ada yang bole masuk air, siap kalau kena ketuk, takde apa-apa wooOOoo… Features yang macam tu lah maksud saya, Features yang add value dan mungkin menjadi satu kelebihan untuk korang. Kalau ada kamera yang kalis api pun beli lah… ye laa… mana la tau, mungkin berguna… :D :D

Lepas tu, ke-sedap-pegangan atau erganomik . Cukup sedap tak korang pegang kat tangan korang. Adakah semua button-button function dia senang di tekan. Adakah menu dia sangat complicated untuk korang faham.

Dan tak lupa, harga… hehehe… berbelanja lah ikut kemampuan masing-masing… jangan di ikut nafsu syaitan tu…

Dan bila di rumus kan kepada point form tips diatas, macam nil ah rupa dia….

1) Megapixel – tak semestinya perlu yang besar-besar.

2) Zoom – Seeloknya, korang beli lah yang optical zoom.

3) Mode – Pilihlah yang mempunya mode separa automatik sebaiknya.

4) Features – bergantung kepada keperluan individu

5) Ergonamik – atau kesedap-pegangan…. Ihihihihih’

6) Harga – Berbelanjalah ikut kemampuan…

0 comments:

Catat Ulasan

thanksz responded it !
see ya !

EXCHANGE LINK

Dikuasakan oleh Blogger.

OTHERS CONTACT LINK

CLICK AT LINK KAYH ! !

YM
triplesic_999

myspace

tagged

friendster

facebook


YAHOO MESSENGER




* triplesic_999@yahoo.com *

ABOUT ME

Foto saya

seorang yang mudah mesra, agak periang dan sensitiv. tidak suka penipuan dan sedang belajar dan meningkatkan diri menjadi seorang insan .

My Followers

COLLAGE

Halaman

Blog Archive

POPULAR POSTS

GILE - GILE

Hujan - Ke Selatan (2012)